Zakynthos - Øen med havskildpadderne.

Vi har nu igen behageligt klima her i det græske. Der var en del blæst i midten af august, og det gav os en hel del drillerier når vi skulle bakke ind til kaj med en vind der blæste på tværs med 12- 14 m/s. Heldigvis er vi nu tilbage på det normale med 5 - 6 m/s i eftermiddagtimerne og helt stille om aftenen. Temperaturen er hæderlig med ca. 30 gd. i dagtimerne og 26 - 28 om natten og det er fint.

Vi er nu nået til vort østligste punkt for i år, nemlig til Trizonia Island. Positionen er 38.22 nord og 22.04 øst. Den østlige længde svarer nogenlunde til Turku i Finland og Ventspils i Letland. Da vi er noget sydpå går solen ned allerede kl. 20.14 lokal tid hvilket svarer til  19.14 centraleuropæisk tid. Det er jo behageligt tidligt at kunne nyde sin sundowner og det gør vi så. Mens vi sidder og nyder solnedgangen har vi en lille konkurrence  i denne tid, om hvem der tidligst kan få øje på Venus som jo er aftenstjerne nu. Præmien er en ekstra opfyldning i sundowner. I aften var det mig som fik øje på Venus allerede kl. 20.01, altså 13 minutter før solnedgang. Hvis du har lyst til at teste kan du få et lille hint. Venus står i sydvest, ca. 255 grader og højden fra kimingen kl. 20.05 er ca. 25 gd. Held og lykke med testen. Venus er den eneste klare stjerne på sydvesthimlen lige omkring solnedgang.

Her på Trizonia island er der meget stille og roligt. Det er en lille ø, som ligger en kyklops stenkast fra fastlandet på nordsiden af golfen ca. 35 sømil øst for Patras. Her er ingen biler og ingen motorcykler eller knallerter, kun en enkelt traktor som kører rundt med varer og tømmer affaldsbøtter i dagtimerne. Det er den rene idyl, specielt for os som kommer fra turiststederne på Kefallonia og Zakynthos. Vi ligger i en beskyttet bugt som er skærmet for den fremherskende nordvestenvind. Der er frodige grønne bakkedrag  på øen, hvor der gror lidt vindruer og oliven. Inde på fastlandet hæver bjergene sig op til 1500 mtr. højde og da vi stadig er i det vestlige Grækenland er der  flot grønt på bjergsiderne, det giver en flot baggrund.  Befolkningen her lever af fiskeri, samt af de både som dropper ind i den ret fine havn der er bygget her. Desuden kommer der lidt dagturister fra fastlandet her i weekenden for at nyde det gode badevand. Det er helt eminent at sidde her  på båden og de eneste lyde man hører om dagen er hønsenes kaglen og ændernes rappen, samt et enkelt æsel som står skryder med mellemrum. Her til aften blev idyllen dog brudt at nogle "padder" som kom ind i en stor charterbåd. De havde medbragt noget legetøj i form af en radiostyret modelflyver, som larmende fløj rundt over hele bugten hvor der ellers herskede fred og stilhed. Jeg kunne ønske mig en kraftig radiosender som kunne styre deres fly direkte ned i vandet. Heldigvis fik brændstoffet dog hurtigt ende så de måtte stoppe.

Havnen her er endnu en af EU's "hvide elefanter". Man har puttet en masser penge i et projekt, som klart har store muligheder, ved at bygge en flot marina på et strategisk godt sted i korinthergolfen. Her er fred og idyl og stedet ligger strategisk godt for de både som skal østpå og gennem Korintherkanalen eller skal vestpå til de Ioniske øer eller videre vestpå til Italien.
 Som vi har set det mange andre steder. Der er en god ide, man hjælper lokalbefolkningen og vil skabe et godt turiststed med gode indtjeningsmuligheder. Men pengene slipper op for tidligt, nogle smarte grækerne eller andre snører systemet og "løber med kassen", - der er ingen ansvarlige - , og der ligger nu noget halvfærdigt havne/marina byggeri, og der sker ikke mere. For os sejlere er det naturligvis helt fint. Vi ligger gratis, for marinaen er jo ikke færdig, og ingen bekymrer sig om videreudvikling eller vedligehold.

Hvis man var 35 år og havde lidt kapital så var der gode muligheder her. Havneanlægget kunne sikkert erhverves for et rimelig beløb og med den gode beliggenhed kunne der i løbet af en kort årrække skabes et virkeligt attraktivt marinemiljø med et godt indtjeningspotentiale.Vores alder siger jo dog at vi ikke skal spekulere i sådanne forretningsmuligher, som har en længere tidshorisont, men i stedet sørge for at udnytte vort fysiske potentiale, medens vi kan, - og det gør vi.

Vi har haft nogle meget fine måneder her i det Ioniske, og der er masser at se endnu. Vi tager den med ro og nyder at være på hvert sted i nogle dage, så vi når at kende området og stedet godt

Sidste større ophold var Zakynthos hvor vi lå en lille uges tid. Vi lejede Scooter og fik set det meste af øen. Den er ikke så stor ca. 30 km på hver led. Mest interessant var nok havskildpadderne, men selve hovedbyen Zakyntos var også meget interessant. Selv om det meste blev ødelagt af jordskælv i 1953 så er det genopbygget så det stadig er en hyggelig og dejlig by at gå rundt i.

På vores tur på scooter kørte vi naturligt sydpå til strandene omkring Laganas og Gerakas. Her er kilometervis af det blødeste og fineste sandstrand. Gennem tusinder af år har dette derfor været den største yngleplads for havskildpadderne Carretta caretta som på engelsk hedder loggerhead turtle. Det er en truet dyreart og derfor gøres der nu et stort arbejde af studerende og frivillige for at beskytte ynglepladserne. Ved nedgangen til stranden stod der vagter som informerede badegæsterne om hvorledes de skulle undgå at ødelægge ynglepladserne. Jeg fik en god information af en af de unge piger og hun var helt glad da hun hørte at vi ikke skulle ned på stranden, men blot var kørt forbi for at kigge.

 Skildpadden vandrer op fra havet og lægger sine æg om natten i juni måned. Hunnen graver et hul i det bløde sand af 30-40 cm. dybde og lægger så 100 - 120 æg. En enkelt hun  lægger æg 3 - 6 gange i løbet af måneden og der vil så gå adskillige år inden den samme hun vender tilbage næste gang for at lægge æg. Æggene ligger så i det varme sand ca. 2 måneder og de udklækkes faktisk nu i midten af august ved fuldmåne. Alt dette er jo i sin skønneste orden og har som nævnt fungeret i tusinder af år.

Nu er der blot det at de mange turister også synes at det fine sand er attraktivt og derfor invaderer og slår sig ned her. Det giver en masse spektakel og hurlumhej og skræmmer skildpaddrerne væk fra ynglestedet.  De fleste jager solparasoller ned i sandet og ofte går det lige ned i en rede med æg. Endelig sker der det at de padder som udklækkes, de har som instinkt at de søger efter lyset fra fuldmånen som leder dem ned til havet, men de bliver nu forvirret at lysene fra de mange barer og diskoteker og går i den gale retning og omkommer. De frivillige gør et stort arbejde for at skærme rederne og informere strandgæsterne, men det er en svær opgave. Man har nu fået gennemført at adgang til strandene er forbudt i nattetimerne hvor hunnerne lægger æg og hvor de små padder udklækkes og skal finde deres vej ned til havet. Vagtpigen fortalte mig at de i år havde indhegnet ca. 80 reder og fra hver rede vil der komme ca. 100 små padder. Man ved at der kun er ca. 1 af hver tusinde unger som overlever at blive kønsmoden så der er virkelig tale om en truet dyreart. Stoppe turismen for at redde skildpadderne i dette område vil nok være utænkeligt i de nærmeste år. Der er virkelig mange penge involveret i turistindustrien her. Vi har ikke set så tæt en koncentration af restauranter, barer og diskoteker andre steder i Europa,  dog måske med undtagelse af Benidorm i Spanien som jo også er vokset helt vildt og uden kontrol af nogen art.

Når man kommer blot 10 km væk fra Laganas så finder man at Zakynthos er en herlig ø. Der er masser af frodige dale og der dyrkes god vin, oliven og andre landbrugsafgrøder. Her er et af de få områder hvor vi kan købe en hæderlig lokal vin, ja den er for øvrigt ganske god. Jeg må dog anføre at vort kvalitetskrav er nedjusteret betydeligt efter vi forlod Spanien og Italien. Vi kan sagtens købe spanske og andre eropæiske vine til 7 - 8 Euro pr. flaske, men vort budget er mere til de lokale græske som koster 2 - 3 euro pr. flaske. Hvis man kan lide retsinerede vine er det også ok, men ellers er det noget "sprøjt" de producerer de fleste steder og man skal lede lidt for at finde noget som kan nydes. Der gøres dog en indsats og på Kefallonia og Zakynthos er der gode vinfirmaer som er på vej.

Specielt for Zakynthos er også at man producerer mange af de små vindruer som tørres til korender. Vi så mange steder i dalene at man lagde vindrueklaserne ud til tørring på nogle flade stykker jord. Det lignede purpurblå tæpper som var lagt ud på markstykkerne i kvadrater på ca. 100 x 50 meter. Her ligger druerne så til tørring indtil de svinder ind og kan sælges som korender. Umiddelbart var der ikke nogen beskyttelse mod affald fra fugle og andre dyr, men det giver jo nok et ekstra bidrag til den gode aroma i korenderne fra Zakynthos.
 

Tilbage til forside