LISSABON  -  Byen uden cyklister.

Det er måske en kendt sag at de portugisiske busser kører stærkt, meget stærkt endda. Man føler sig hensat til Formel 1 banen på Estoril, når man sidder i bussen, og det lader som om chaufføren lige skal gøre Shumacker kunsten efter og forsøge at vinde den næste omgang.
Chancen for at køre en cyklist ned i svingene er dog også ganske ringe, idet der ikke er nogen cyklister i Lissabon. Det vil sige d. 6 sep. var der dog en enkelt Microbike fra Viking som forsøgte sig i trafikken. En venlig politimand henstillede dog til, at jeg af hensyn til min egen sikkerhed og et gnidningsfrit trafikforløb,  undlod at køre på kørebanen, men holdt mig til fortovet og det var et sikkert et godt råd.
Der er sikkert to årsager til at der ingen cyklister er i Lissabon.
1. Der er overalt meget stærke stigninger, og fald, på vejene, idet den gamle by ligger på bjergsider.
2. Bilerne og især busserne kører hensynsløst hurtig.

Efter én håbløs dag på cykel valgte jeg ligesom de andre at bruge de offentlige transportmidler for at komme rundt.

For at komme rundt i byen benytter man naturligt bus og ikke mindst de berømte sporvogne. En tur med E28 er et must. Sporvognen er en trolig kopi at de gamle københavnersporvogne fra 30'erne, og kun en enkelt vogn forståes'.  Den snor sig gennem de meget smalle gader med høj hastighed, og af og til undrer man sig over at der er plads, men det er der naturligvis. Den kravler op og ned ad de stejle gader og snor sig mellem husene, så man føler sig hensat til en mellemting af tivoli's Radiobiler og Odin toget -og meget stærkt går det.
Hvis man har købt en heldagsbillet til 460 escudos, ca. 18 kr., kan man køre i sporvogn og bus hele dagen, og stå af og på så tit man lyster, og dermed få rig lejlighed til at besøge de seværdige steder i den smukke by.
 

En tur til Belem, en forstad til Lissabon,  kan gøres på den samme billet og her får man lejlighed til at besøge det flotte Marinemuseum, Planetariet, Torre de Belem, Jeronimus klosteret og det nye kulturcentrum, ja valgmulighederne er store, og alt kan ikke nås på én dag.

 Udflugt til Belem. I baggrunden ses monumentet for Portugisiske søfarere, samt lidt af den flotte hængebro over floden Tejo.


Henny kom her til Lissabon sidste fredag, og vi har nu brugt en uge til at se byen og omegnen her omkring. Lissabon er en utrolig spændende by, med masser af charmerende gader  og pladser. Byen er anlagt på en række bjergsider og derfor er der utroligt mange skønne udsigtsteder rundt om. Castelo San Jorge er suverænt nr. 1, men der er mange flere.

En aften med spisning i det gamle Bairo Alto med Fado musik må man ikke snyde sig selv for. Selv om man inderst inde ved, at der satses meget på turisterne, så får man en utrolig dejlig og ægte oplevelse, med smuk musik og insiterende sang. Jeg besøgte en lille restaurant med kun plads til ca. 30 gæster, og her er der selvsagt tæt kontakt mellem publikum og de optrædende,  - og de laver god mad. Adressen er restaurant NONO Rua d.norte 47 - 49 Lisboa

For Henny som gerne ser butikker tog vi en tur ud til indkøbscentret Colombo. Her er alt hvad hjertet begærer af smarte butikker og en masse lækre restauranter. Der er 450 specialbutikker i centret og alle af meget høj klasse. Vor egen B&O er også repræsenteret og indehaveren viste løbende alle de lækre detaljer og teknik, som knytter sig til det smukke design. Man følte sig lidt stolt som dansker og viser ærbødighed for det som de formår der ovre i Struer.


Der er masser af palmer inde
i Colombo indkøbscenter
Efter de hektiske dage i storbyen har vi valgt at gå ud til Cascais, som er en forstad til Lissabon. Cascais ligger ved Atlanterhavskysten og her er dejlig frisk luft, samt en række lækre badestrande, - hvilket nok kan behøves når dagtemperaturen når op på 30 gd og solen brænder ned fra en skyfri himmel. Cascais, kan vel sammenlignes med Hørsholm Rungsted i forhold til København. Det her man bor hvis man har råd, og havnen her er tip top. Den er dog også noget dyrere end andre steder og vi skal betale 220 kr. pr. dag. Til gengæld er alt her perfekt i orden og vi får ordnet ting på os selv og vores båd. Her er alle nødvendige  og moderne forretninger med modetøj, bådudstyr og tilbehør for sejlere. Her er vaskeri, restauranter, internetcafe samt moderne supermarked på havnen.
Byen bag ved er også spændende. Her er et rigtigt fiskemarked samt alle de forretninger som hører sig til i et moderne ferieområde.
 

Vi har også ligget for anker i den smukke bugt her et par dage, og det er jo godt at ligge for anker et sted hvor man sparer mange havnepenge.
 
 


Vi nyder den fine ankerplads i bugten ud for Cascais.
Som jeg har nævnt for nogle tidligere, så har Portugal været en meget positiv oplevelse. Befolkningen er utroligt venlige og hjælpsomme, og i lighed med andre små lande har de fleste lært sig at tale engelsk. Det er kendetegnende at de siger "understand very little english" og så taler de faktisk sproget ret så fuldkomment. Vi har kun mødt særdeles venlige og meget hjælpsomme mennesker, og de er alle meget smilende, og meget imødekommende.

Vi glæder os til at fortsætte vor odyssé her i Portugal, og vi bevæger os nu ned mod sydkysten. Her er sikkert noget mere turistet end i det nordlige og landlige som vi hidtil har besøgt, men til gengæld forventer vi at varmen og solen holder ved en måneds tid endnu.

Du kan skrive til os på: poulsen.viking@image.dk

Tilbage til forside